Guía secreta da gastronomía de Galicia … Ourense

Guía secreta da gastronomía ... OurenseHace unos días me regalaron este libro (previa solicitud, todo hay que decirlo).

Es el primero de una serie de cuatro de la editorial Alvarellos, cada uno dedicado a una de las provincias gallegas. Este corresponde a Ourense y el autor es Martín Álvarez González.

Hasta ahora sólo le he echado una ojeada y me ha parecido muy interesante, claro y sencillo. Un trabajo difícil y de mérito condensar todo lo que se puede decir de la gastronomía ourensana en una obra tan breve.

Ahora esperamos que pronto salga el segundo volumen dedicado a Lugo y obra de Miguel Vila Pernas, sobradamente conocido en el ámbito de la prensa y literatura gastronómicas.

Sinopsis (tomada del libro):

Principiamos unha peculiar viaxe gastronómica por Galicia. E facémolo pola provincia máis xenuína: Ourense. O autor desta nova guía “secreta” que agora presentamos xa fora quen de gañar dous premios Gourmand en 2006 co seu orixinal libro45 recetas con ortigas (Alvarellos Editora) e hoxe ofrécenos unha nova proposta que é tamén unha loita contra o esquecemento: aGuía secreta da gastronomía galega cuxo tomo primeiro conságrase á provincia de Ourense.

Martín Álvarez percorre as feiras, as festas, as romarías e os mercados do seu país ourensán e recolle deles as tradicións gastronómicas, as receitas ou os usos culinarios que corren o risco de se perder no mundo da globalización, pero que son unha das expresións máis fondas da nosa identidade.

Capítulo a capítulo vai pescudando, coma un Cunqueiro do século XXI, o país do millón de vacas. E nárranos a gastronomía dos peixes terra dentro, a horta do rianxo, os licores que elevan o espírito, os pans de millo e fariña triga, a repostería do arroz con leite, das chulas e das rosquillas… E atende tamén a eses establecementos –tendas, restaurantes, tabernas– onde degustar algo único.

“O meu obxectivo é espertar no lector a sensibilidade por amar todo aquilo que forma parte da nosa cultura, para así conservalo e deixárllelo como legado a xeracións futuras”.

Abramos, pois, as páxinas desta historia de sabores vellos, de sabores esquecidos, de sabores sorprendentes… E loitemos porque non morran.

A obra pertence á colección “A lume lento” desta editorial; é o primeiro de catro volumes, un por provincia, que sairán á venda nos próximos meses. O seguinte, dedicado a Lugo, foi escrito polo gastrónomo Miguel Vila.

Marta
Scroll ao inicio