Polbo á feira

Publicada orixinalmente en lareira.net por Miguel o 25/12/2001

Para facer o polbo á feira é recomendable utilizar un polbo conxelado pois así evitamos ter que mazalo e non nos arriscamos a que saia duro. A conxelación fai que rompan as fibras que son as que impiden abrandar o polbo. Podemos compralo xa conxelado ou facelo nós manténdoo así 2 ou 3 días. Unha vez desconxelado hai que lavalo, sobre todo para eliminar das ventosas dos tentáculos a posible area que poidan ter.

Unha cousa importante é “asustalo” ao ir cocelo. O susto consiste en mergullalo na auga fervendo e sacalo tres veces. Á cuarta déixase na auga para cocelo. A razón de facer isto é que non solte a pel. Non sei se esta operación ten unha base empírica. Eu nunca cocín un polbo sen facelo así que non podo asegurar que sexa imprescindible.

Outra cousa para ter en conta é que se pon a cocer en auga soa, sen sal, sen loureiro, sen cebola ou calquera outra cousa que se nos ocorra. O sal pónselle despois de cocelo, ao facer a receita.

O polbo á feira e o prato de polbo máis típico de Galicia. O de “á feira” venlle porque é así como o poñen en todas as feiras de Galicia.

Ingredientes

Servings 2 persoas


  • 500 g polbo
  • 1 cullerada pemento doce
  • 1 culleradiña pemento picante
  • 2 culleradas aceite de oliva
  • sal

Nutrición

Calorías: 352kcal | Carbohidratos: 12g | Proteínas: 39g | Fat: 17g | Graxa saturada: 3g | Graxa poliinsaturada: 3g | Graxa monoinsaturada: 10g | Colesterol: 120mg | Sodio: 1742mg | Potasio: 1133mg | Fibra: 4g | Azucre: 1g | Vitamina A: 6200IU | Vitamina C: 27.2mg | Calcio: 150mg | Ferro: 15.7mg

Instrucións paso a paso

  • Unha vez desconxelado e lavado o polbo, poñer a ferver abundante auga sen sal (sálgase unha vez cocido).
  • Cando a auga está a ferver, e collendo o polbo pola cabeza, mergullalo tres veces na auga (meténdoo e sacándoo) para que non solte a pel. Á cuarta vez deixalo na auga para cocer.
  • Cocer de 20 a 30 minutos, dependendo do tamaño do polbo.
  • Unha vez cocido, retirar a pota do lume e deixar repousar un intre (10 a 15 minutos), escoar e cortar cunhas tesoiras.
  • O típico é servilo en prato de madeira, pero o importante é aderezalo con sal groso, aceite e pemento.
  • Dependendo do forte que o queiramos o pemento pode ser picante, doce ou unha mestura dos dous.
Pulpo á feira
Polbo á feira

Para facer o polbo á feira é recomendable utilizar un polbo conxelado pois así evitamos ter que mazalo e non nos arriscamos a que saia duro. A conxelación fai que rompan as fibras que son as que impiden abrandar o polbo. Podemos compralo xa conxelado ou facelo nós manténdoo así 2 ou 3 días. Unha vez desconxelado hai que lavalo, sobre todo para eliminar das ventosas dos tentáculos a posible area que poidan ter.

Unha cousa importante é “asustalo” ao ir cocelo. O susto consiste en mergullalo na auga fervendo e sacalo tres veces. Á cuarta déixase na auga para cocelo. A razón de facer isto é que non solte a pel. Non sei se esta operación ten unha base empírica. Eu nunca cocín un polbo sen facelo así que non podo asegurar que sexa imprescindible.

Outra cousa para ter en conta é que se pon a cocer en auga soa, sen sal, sen loureiro, sen cebola ou calquera outra cousa que se nos ocorra. O sal pónselle despois de cocelo, ao facer a receita.

O polbo á feira e o prato de polbo máis típico de Galicia. O de “á feira” venlle porque é así como o poñen en todas as feiras de Galicia.

Ingredientes

Servings 2 persoas


  • 500 g polbo
  • 1 cullerada pemento doce
  • 1 culleradiña pemento picante
  • 2 culleradas aceite de oliva
  • sal

Instrucións paso a paso

  • Unha vez desconxelado e lavado o polbo, poñer a ferver abundante auga sen sal (sálgase unha vez cocido).
  • Cando a auga está a ferver, e collendo o polbo pola cabeza, mergullalo tres veces na auga (meténdoo e sacándoo) para que non solte a pel. Á cuarta vez deixalo na auga para cocer.
  • Cocer de 20 a 30 minutos, dependendo do tamaño do polbo.
  • Unha vez cocido, retirar a pota do lume e deixar repousar un intre (10 a 15 minutos), escoar e cortar cunhas tesoiras.
  • O típico é servilo en prato de madeira, pero o importante é aderezalo con sal groso, aceite e pemento.
  • Dependendo do forte que o queiramos o pemento pode ser picante, doce ou unha mestura dos dous.
Pulpo á feira
Información nutricional
Polbo á feira
Cantidade por ración
Calorías 352 Calorías da graxa 153
% valor diario*
Fat 17g26%
Graxa saturada 3g15%
Graxa poliinsaturada 3g
Graxa monoinsaturada 10g
Colesterol 120mg40%
Sodio 1742mg73%
Potasio 1133mg32%
Carbohidratos 12g4%
Fibra 4g16%
Azucre 1g1%
Proteínas 39g78%
Vitamina A 6200IU124%
Vitamina C 27.2mg33%
Calcio 150mg15%
Ferro 15.7mg87%
* Porcentaxes diarias baseadas nunha dieta de 2000 calorías.