Enfariñada ou Faragullos

Publicada por Marta o 01/07/18

A “ enfariñada” ou “ faragullos”, segundo a zona, é un prato típico da Mariña luguesa. En Trabada chámase Enfariñada e na Pontenova, Faragullos. En ambos os sitios celébrase unha festa gastronómica para a súa exaltación.

Consiste basicamente nunha masa semilíquida de fariña, auga e ovos. Segundo o costume, pódese poñer leite en lugar de auga ou ambas. Esta masa cállase nunha tixola cun pouco de aceite ou graxa de porco e vaise esmiuzando cunha escumadera, ou unha culler de pau, ata conseguir uns pequenos anacos de masa (os faragullos) que se cociñan ata que estean un pouco dourados e ao mesmo tempo non estean crus. O proceso de callado pode durar entre 15-20 minutos aproximadamente. Por suposto iso tamén depende da cantidade que se faga.

Pódese tomar con torresmos ou como sobremesa, con azucre ou mel. Eu adoito fritir os torresmos antes de botar a masa para que lle dea máis sabor.

 

Ingredientes

Servings 2 persoas


  • 1 ovo
  • 100 g fariña
  • 125 g auga o leche
  • 50 g touciño entrefebrado
  • sal
  • aceite de oliva

Nutrición

Calorías: 419kcal | Carbohidratos: 39g | Proteínas: 18g | Fat: 21g | Graxa saturada: 5g | Graxa poliinsaturada: 2g | Graxa monoinsaturada: 11g | Colesterol: 149mg | Sodio: 1173mg | Potasio: 227mg | Fibra: 1g | Azucre: 0.4g | Vitamina A: 15IU | Calcio: 30mg | Ferro: 3.2mg

Instrucións paso a paso

  • Bater o ovo xunto coa auga e salgar.
  • Ir engadindo a fariña ata conseguir unha pasta semilíquida, algo máis gorda que a das filloas.
  • Nunha tixola cun pouco de aceite, fritir os anacos de touciño entrefebrado ata que estean tostados para que solten a graxa. Retirar e reservar.
  • Na mesma tixola botar a masa. Cando comece a callar pola parte de abaixo, darlle a volta. Nese momento romperá.
  • Continuar cortando e removendo a masa cunha escumadera ou culler de pau ata conseguir uns anacos pequenos, dourados pero non crus.
  • Ao final incorporar os torresmos para que se quenten e servir.
Enfariñada - Faragullos
Enfariñada ou Faragullos

A “ enfariñada” ou “ faragullos”, segundo a zona, é un prato típico da Mariña luguesa. En Trabada chámase Enfariñada e na Pontenova, Faragullos. En ambos os sitios celébrase unha festa gastronómica para a súa exaltación.

Consiste basicamente nunha masa semilíquida de fariña, auga e ovos. Segundo o costume, pódese poñer leite en lugar de auga ou ambas. Esta masa cállase nunha tixola cun pouco de aceite ou graxa de porco e vaise esmiuzando cunha escumadera, ou unha culler de pau, ata conseguir uns pequenos anacos de masa (os faragullos) que se cociñan ata que estean un pouco dourados e ao mesmo tempo non estean crus. O proceso de callado pode durar entre 15-20 minutos aproximadamente. Por suposto iso tamén depende da cantidade que se faga.

Pódese tomar con torresmos ou como sobremesa, con azucre ou mel. Eu adoito fritir os torresmos antes de botar a masa para que lle dea máis sabor.

 

Ingredientes

Servings 2 persoas


  • 1 ovo
  • 100 g fariña
  • 125 g auga o leche
  • 50 g touciño entrefebrado
  • sal
  • aceite de oliva

Instrucións paso a paso

  • Bater o ovo xunto coa auga e salgar.
  • Ir engadindo a fariña ata conseguir unha pasta semilíquida, algo máis gorda que a das filloas.
  • Nunha tixola cun pouco de aceite, fritir os anacos de touciño entrefebrado ata que estean tostados para que solten a graxa. Retirar e reservar.
  • Na mesma tixola botar a masa. Cando comece a callar pola parte de abaixo, darlle a volta. Nese momento romperá.
  • Continuar cortando e removendo a masa cunha escumadera ou culler de pau ata conseguir uns anacos pequenos, dourados pero non crus.
  • Ao final incorporar os torresmos para que se quenten e servir.
Enfariñada - Faragullos
Información nutricional
Enfariñada ou Faragullos
Cantidade por ración
Calorías 419 Calorías da graxa 189
% valor diario*
Fat 21g32%
Graxa saturada 5g25%
Graxa poliinsaturada 2g
Graxa monoinsaturada 11g
Colesterol 149mg50%
Sodio 1173mg49%
Potasio 227mg6%
Carbohidratos 39g13%
Fibra 1g4%
Azucre 0.4g0%
Proteínas 18g36%
Vitamina A 15IU0%
Calcio 30mg3%
Ferro 3.2mg18%
* Porcentaxes diarias baseadas nunha dieta de 2000 calorías.